Sexting

Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf via je mobiele telefoon of tablet. Het word is afgeleid van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘texting’ (=berichtje sturen). Het maken en naar elkaar versturen van seksuele beelden kan leuk en spannend zijn. En handig, als je niet bij elkaar kunt zijn en naar elkaar verlangt. 

Risico’s

Maar er zitten wel risico’s aan. Het gebeurt regelmatig dat beelden worden doorgestuurd, per ongeluk of met opzet, bijvoorbeeld om te pesten of wraak te nemen. Die foto’s en filmpjes komen dan terecht bij vrienden van de ontvanger of ze worden op pornosites gezet.

Als je op tijd hulp inschakelt kunnen de beelden misschien nog worden weggehaald, maar moeilijk is het wel.

 

Ellis, 20 jaar

Ik vertrouw niemand
Lees meer

Wietze, 18 jaar

Via internet kom je leuke mensen tegen
Lees meer

Grote klap

De klap kan enorm groot zijn voor degene die dit overkomt. Je hebt iets in vertrouwen gedeeld en dat vertrouwen is beschaamd. Internet is openbaar, iedereen kan het zien. Het verspreiden van seksuele beelden van minderjarigen via internet is strafbaar, maar die wetenschap geeft je geen beter gevoel als de beelden al rondgaan en iedereen je in intieme poses kan zien.

Video over sexting

Studenten van ROC van Twente maakten video's over thema's van Sense. Deze video gaat over sexting. Sanne heeft hier een nare ervaring mee.

Wat nu?

Wees voorzichtig met het delen van blote of seksuele beelden, van anderen of van jezelf. Ben je in de problemen gekomen? Neem iemand in vertrouwen: je ouders, de vertrouwenspersoon op school of een leraar met wie je het goed kunt vinden. Of vraag anoniem om advies via www.meldknop.nl

Bekijk ‘Sukkel voor de liefde’

Het kersverse liefdeskoppel Esmee en Dave zijn verblind door de liefde als ze de gevaren ontdekken van Social Media.